Communicatie binnen de relatie

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Communicatie is het bindmiddel binnen elke relatie. Zonder communicatie geen relatie. Hoe zorg je ervoor dat je communicatie positief bijdraagt.


Praat over onbelangrijke dingen en doe samen onbelangrijke dingen

Het is de veelheid aan kleine dingen die je met elkaar gemeen hebt, die de basis vormen voor een goede relatie. Zoek daarom bewust naar die kleine dingen. Praat over van alles en nog wat en je komt veel meer over die ander te weten, dan in een 'diepte-gesprek'. Gedeelde ervaringen zorgen ervoor dat je dichter bij elkaar komt te staan. Zelfs het samen maken van een boodschappenlijst kan hiertoe een bijdrage leveren.

Je partner kan geen gedachten lezen

Misschien denk je dat het duidelijk is hoe jij je voelt of hoe jij over bepaalde dingen denkt. Maar als je dingen niet duidelijk zegt, kan de ander niet weten hoe jij je voelt of wat je denkt. Stop met denken, dat je partner jouw gedachten kan lezen en gebruik in plaats daarvan woorden om het duidelijk te maken.

Gebruik ik-en-wij in plaats van jij

Als je praat in jij-zinnen, klinkt dat als een aanval, waardoor je partner zich gaat verdedigen en niet meer openstaat voor jouw boodschap. Probeer eens om ik-en-wij-zinnen te gebruiken. Zeg bijvoorbeeld "Ik heb het gevoel dat wij niet meer zo close zijn" in plaats van "jij houdt afstand van me"

Wees eerlijk

Soms is de waarheid moeilijk te verteren. Geef toe dat je niet altijd perfect bent in plaats van redenen te geven voor je gedrag. Geef toe dat je iets niet goed hebt gedaan in plaats van uitvluchten te verzinnen. Je voelt je beter en het is ook nog eens goed voor je relatie.

Als je klaar bent met praten begin dan met luisteren

Geef je partner de kans om zijn/haar kant van het verhaal te vertellen. Leef je in je partner in en probeer te begrijpen hoe hij/zij de wereld ziet. Bedenk dat begrip hebben voor elkaar belangrijker is dan gelijk krijgen.

En dwing jezelf te luisteren

Als je gestopt bent met praten, kan je hoofd nog steeds duizelen met allerlei dingen die je alsnog wilt zeggen. Het gevolg is, dat je nog steeds niet luistert en daarmee geen aandacht hebt voor de ander. Luister door samen te vatten wat de ander zegt.

Reageer je op het nu of op het verleden

Als je ergens emotioneel op reageert, reageer je dan op wat er nu gebeurt of is dit een reactie op eerdere gebeurtenissen? De reactie op eerdere gebeurtenissen zal heftiger zijn dan als je alleen op het nu reageert. Beslis voor je reageert of een heftige reactie je zal brengen wat je wilt.

Maak ruimte voor "mag ik het nog een keer doen?"

Zou je sommige gesprekken in je relatie wel een keer opnieuw willen doen? Zodat wat je zegt beter aansluit bij wat je beoogt? Dat kan. Begin met te zeggen dat iets in de communicatie is misgegaan of dat de uitkomst van het gesprek niet de bedoeling was. Vraag vervolgens of het oké is om het "nog een keer te doen". Begin het gesprek dan opnieuw op het punt waar het mis is gegaan en kies dan woorden die beter bij de situatie aansluiten.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits RgbStock)