De dramadriehoek
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
Hieronder beschrijf ik wat slachtoffergedrag is. Wat ik er meteen bij zeg, is dat dit meestal geen bewust gedrag is. Het is de manier waarop die betreffende persoon heeft leren omgaan met tegenslag.
Slachtoffergedrag
Voor de goede orde: ik heb het niet over échte slachtoffers, bijvoorbeeld van een auto-ongeluk.
Het gaat hier om personen die zich slachtoffer voelen van hun omgeving. Bijvoorbeeld omdat ze zich slecht behandeld voelen, of omdat ze weinig geld hebben, of omdat ze geen baan hebben, of ...
Het kan best zijn, dat een persoon reden tot klagen heeft, want op zich is slecht behandeld zijn of weinig geld hebben niet leuk. Het gaat er echter om, hoe de betreffende persoon er mee omgaat.
Hulpeloos
Een 'slachtoffer' zoekt de oplossing buiten zichzelf. Hij of zij neemt hierdoor geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen bijdrage in het geheel. M.a.w. de vraag 'Wat kan ik eraan doen om het beter te maken', is een vraag die een 'slachtoffer' niet aan zichzelf zal stellen. Hij of zij wacht vooral totdat de buitenwereld de situatie gaat veranderen. Tot die tijd blijft het 'slachtoffer' hulpeloos klagen over de situatie.
Ik ben zielig
Personen die slachtoffergedrag laten zien, kan je herkennen aan het achterliggende ik-ben-zielig-help-mij. In de communicatie uit zich dat in zinnen, die beginnen met: "Dat heb ik weer ...", "Iedereen heeft een hekel aan me ...", "Ik doe het nooit goed ..." of "Wat mij weer is overkomen ...". Let daarbij vooral op de manier waaróp het wordt gezegd en het gevoel dat het jou als toehoorder geeft.
Een slachtoffer is nooit alleen
Personen die slachtoffergedrag vertonen, zullen reacties oproepen binnen hun omgeving. Het 'slachtoffer' is er vooral op uit, om 'reddergedrag' in zijn of haar omgeving te mobiliseren. Een 'slachtoffer' zal zich daarom het liefst omringen met 'redders'.
Een 'slachtoffer' die alleen is op een onbewoond eiland heeft er niks aan om te klagen.
Is het erg?
Ja en nee. Slachtoffergedrag vertoon iedereen wel eens. Het geeft je de mogelijkheid om het nare gevoel dat je ergens bij hebt te luchten of om steun te zoeken bij anderen. Een keer flink je hart luchten kan heel bevrijdend zijn.
Anders is het, als dit dé manier voor je is, om met de 'boze buitenwereld' om te gaan. Deze personen bevinden zich min of meer constant in 'de dramadriehoek'.
De volgende blog ga ik door met de dramadriehoek!
Wat heb je hier aan?
Luister eens goed om je heen en je zal het 'slachtoffer' van de dramadriehoek regelmatig tegenkomen. Let er dan eens op, wat het met jou doet! Hoe reageer jij?
Ben jij misschien zelf iemand, die zich regelmatig het 'slachtoffer' voelt? Hoe is dat dan voor jou? Lost het iets op? Hoe reageert je omgeving?
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.
Vind je nog veel meer rondom dit thema interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.
(Foto Credits RgbStock)