De lijn van de tijd

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Voor ons brein is tijd iets raars. En dan bedoel ik niet de tijd die de klok aangeeft, maar dan heb ik het over de volgorde van de gebeurtenissen in ons leven.


Ons brein heeft van nature niet een mechanisme om de (tijds)volgorde van gebeurtenissen op te slaan. Daarom ontwikkelt iedereen zo'n beetje zijn eigen manier om hiermee om te gaan. De ingrediënten die hierbij gebruikt worden zijn divers:
  • De koppeling aan leeftijd. Als je weet hoe oud je (ongeveer) was, of hoe oud iemand anders was toen een bepaalde gebeurtenis zich afspeelde, dan is het voor je brein vervolgens eenvoudig om deze herinnering 'in de tijd' te plaatsen

  • De omgeving. Als je weet in welke omgeving deze gebeurtenis zich afspeelde, dan kan je de koppeling maken met (bijvoorbeeld) je leeftijd. Voorbeelden daarvan zijn: als een gebeurtenis zich afspeelde op de kleuterschool, in de 6e klas of op die ene vakantie.

  • Gevoel. Ik hoor wel vaker dat mensen zeggen: "voor mijn gevoel was ik toen een jaar of ...". Hoe dat dan weer precies werkt weet ik ook niet. Wellicht is het een combinatie van alle andere ingrediënten bij elkaar, die tot dit gevoel leiden.

  • De plaats van je herinnering in de ruimte. Dit wordt hieronder nader toegelicht.
De plaats van de herinnering in de ruimte

Als ik aan je vraag om te denken aan een tafel vol met overheerlijk gerechten, dan zal je ongetwijfeld een beeld krijgen van een tafel met overheerlijk gerechten. De vraag is nu: waar zie je die tafel (denkbeeldig) staan? Ikzelf zie de tafel enigszins links voor mij staan op een afstand van ongeveer twee meter. Waar zie jij de tafel?

Als ik zeg: "de muis achtervolgt de kat", dan zal je brein ook daarvan een beeld creëren. Ook hier weer de vraag: waar bevindt zich de kat en waar de muis? Ikzelf zie de kat en de muis rechtsbeneden in beeld op een afstand van vijf meter. En waar zie jij deze beestjes?

Als ik je vraag om te denken aan iets dat gisteren is gebeurd, waar in de ruimte bevindt zich dan het beeld dat daarbij hoort? Bij mij bevindt dit beeld zich dicht achter mij. En bij jou?

Je kan hiermee verder experimenteren, door bijvoorbeeld bij jezelf na ta gaan, hoe dat zit bij beelden van een week geleden, een maand geleden en heel lang geleden.

Een kijkje in de toekomst

Hetzelfde kan je doen met beelden, die je hebt over toekomstige gebeurtenissen. Stel je maar eens iets voor wat je volgende week, volgende maand of volgend jaar gaat doen. Waar bevinden zich die beelden dan?

Merk je een bepaalde logica in de plaatsing van de beelden? Of juist niet?

Ik heb veel varianten voorbij zien komen. Mensen die de beelden helemaal in een logische volgorde plaatsen, tot mensen die de beelden in een (schijnbare) willekeurige positie plaatsen.

Er op of er naast

Stel je nou eens voor, dat je de verschillende beelden, in volgorde van tijd, verbindt met een (denkbeeldige) lijn. Dat kan een min of meer rechte lijn zijn, maar het kan ook een kronkel zijn. Het één is niet beter dan het ander, het is gewoon de manier waarop jij de tijd hebt georganiseerd. Vraag je vervolgens eens af, wat jouw positie is ten opzichte van die lijn. Kijk je er tegenaan? Of loopt de lijn door je heen (of sta je erop)?

Als je er tegenaan kijkt, zal dat meestal betekenen, dat je bij voorkeur 'tegen je leven aankijkt'. Je hebt graag overzicht en houdt van planning. Het is voor jou eenvoudig om te kijken naar gisteren en morgen en je daarmee bezig te houden. Keerzijde is, dat je niet zo gemakkelijk 'in het nu' kan zijn.

Als daarentegen de lijn door je (of onder je) heen loopt, zal dat meestal betekenen, dat je 'in het nu staat'. Wat nu gebeurt is belangrijk voor je. Over gisteren en morgen maak je je minder druk. Je kan genieten van wat er nu is. Keerzijde is dat overzicht, planning en tijd minder belangrijk voor je zijn. Te laat komen en te lang ergens mee doorgaan zullen je waarschijnlijk bekend voorkomen.

Wat kan je hiermee

Het meest interessante hiervan is, dat je er voor kan kiezen om jezelf te verplaatsen ten opzichte van jouw lijn. Als je gewend bent om er tegenaan te kijken, ga er dan eens 'op staan'. En als de lijn door je heen loopt, neem dan eens afstand en kijk er dan eens van een afstandje naar. Speel eens met deze posities. Voel hoe het je bevalt. Sommigen maakt het niks uit. Sommigen hebben een duidelijke voorkeur. Maar hoe je het ook bekijkt, door het verplaatsen van het perspectief zal je zeker anders aankijken tegen de gebeurtenissen in jouw verleden, jouw nu en jouw toekomst.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits Foter)