Doelen stellen helpt
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: een positieve bedoeling. Deze week tip 14.
Onderzoek heeft uitgewezen dat minder dan 5% van de mensen bewust bezig is met het stellen van doelen, terwijl het stellen van doelen maakt dat er eerder ontwikkeling, groei en/of verandering in situaties komt. De reden dat we dat zo weinig doen komt er in grote lijnen op neer, dat het bedreigend kan zijn omdat we kunnen denken, dat de droom toch niet zal uitkomen. Of dat het droomkasteel toch minder leuk is dan we in eerste instantie hadden gedacht. We zijn namelijk eerder bereid om te accepteren dat iets niet bereikbaar is, dan dat we moeten leven met de teleurstelling dat we niet in staat zijn om het te bereiken of de teleurstelling dat de echte wereld minder leuk is dan onze gedroomde wereld.
Een doel stellen
De mooiste manier om een doel te stellen is om je voor te stellen hoe het zal zijn, als je hebt bereikt wat je wilt bereiken. Zonder je te bekommeren om hoe je daar gekomen bent, welke barrières je hebt moeten overwinnen en wat je er allemaal voor nodig hebt. Wel belangrijk is het om bij het stellen van je doelen een zekere realiteitszin te hebben, zodat je zelf de regie kan houden. Een onmogelijk doel is bijvoorbeeld "Ik ga de hoofdprijs winnen". Je doel mag zeker ambitieus zijn, maar stel jezelf geen onmogelijk doel.
Hoe doe ik dat
Verplaats jezelf in gedachten naar het moment in de toekomst waarop je hebt bereikt wat je wilt bereiken. Stel je voor dat je er bent. Leef je in. Maak een voorstelling van waar je bent. Voel hoe het is om je doel te hebben bereikt. Stel jezelf de volgende vragen:
- Waar ben ik en met wie;
- Wat doe ik;
- Wat kan (of weet) ik;
- Wat geloof ik (over mezelf, over anderen en over de situatie) en wat vind ik belangrijk;
- Wie ben ik
Met het antwoord op deze vragen keer je weer terug naar de realiteit van alledag en ga je voor jezelf na, wat je nog te doen hebt om jouw doel te bereiken. Bedenk welke hindernissen er liggen tussen nu en jouw toekomstige doel. Pak vervolgens je hindernissen één voor één aan.
Als je erachter komt, dat de hindernis écht te groot is om te nemen dan is dat een leermoment. Je hebt dan bij het stellen van je doelen misschien te weinig rekening gehouden met de realiteit. Stel dan je doel of je tijdspad bij.
Vier je successen
Geniet van je successen, je persoonlijke ontdekkingen en overwinningen, onmgeacht of ze klein zijn of groot. De weg naar je doel toe kan mooi zijn.
Een iteratief proces
Bedenk dat je doel niet 'in beton is gegoten'. Je kan op elk moment besluiten om je doelen opnieuw vast te stellen of bij te stellen. Begin het proces gewoon weer van voor af aan Je kan het leven nou eenmaal niet van te voren overzien.
Wat heb je er aan om het zo te doen
Het stellen van doelen heeft een aantal positieve effecten:
- Creëren van een positief beeld:
Een doel geeft aan wat je WEL wilt. Je creëert hiermee een doel waar je naartoe kan bewegen. Het hebben van een doel geeft uitzicht op dat wat in de toekomst ligt. Dit werkt motiverend.
- Doorbreken van de fixatie op problemen:
Door doelen te stellen wordt de aandacht die we normaliter aan problemen schenken doorbroken. Door bewust te worden van onze hindernissen hoeven we alleen maar aandacht te besteden aan de problemen, die ons echt in de weg staan. Alle andere problemen die we zien, kunnen we negeren.
- Richting geven bij het zoeken naar hulpbronnen:
Een duidelijk probleem (of hindernis) geeft ook duidelijke handvatten voor het innerlijke zoekproces naar oplossingen. Een doel geeft tevens een afbakening, waardoor de kans op het vinden van een passende oplossing (of hulpbron) toeneemt.
Met het stellen van doelen geef je jezelf een richting en kaders waarbinnen je je ontwikkelt. Het geeft een mate van zekerheid en het geeft voldoening wanneer je een hindernis hebt overwonnen of een subdoel hebt behaald. Met het stellen van doelen ben je beter in staat om inspanningen gericht te doen en (ook voor jezelf) aan te geven wat je wel en juist niet wilt.
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.
Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.
(Foto Credits Foter)