Een krokodil die paars is?
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
In mijn vorige blog heb ik het gehad over of mensen vooral kijken naar wat goed is of dat zij vooral kijken naar wat fout is. Het is één van onze filters, waarmee wij kijken naar onze omgeving.
Volg ik procedures of niet?
Een ander filter waarmee wij de omgeving benaderen is de mate waarin we geneigd zijn om procedures te willen volgen, of juist niet. In NLP wordt dit genoemd "procedures of opties". De mate waarin we procedures al dan niet willen volgen is vooral een denkstijl.
Laat ik een voorbeeld geven. Stel je voor dat je een nieuwe flatscreen koopt. Je neemt hem mee naar huis, pakt hem uit en zet hem neer. Wat doe je vervolgens?
Je pakt de gebruiksaanwijzing. Je leest deze helemaal door. Je zoekt de pagina "Voordat u de flatscreen gaat gebruiken" en volgt de complete gebruiksaanwijzing. De volgende paar avonden gebruik je om alle ins en outs van je nieuwe flatscreen onder de knie te krijgen.
Je sluit de flatscreen onmiddellijk aan en probeert erachter te komen hoe hij werkt. Als je niet meteen alles goed krijgt, pak je de "Quick Installation Guide" erbij om te kijken hoe het eigenlijk moet. Je gebruikt de volgende paar avonden om alle knopjes op de afstandsbediening uit te proberen.
Herkenbaar? Misschien niet van jezelf, maar in ieder geval bij anderen?
De ene persoon is de andere niet
Sommige personen vinden procedures heel prettig (personen met de denkstijl 'procedures'). Deze personen houden van 'de juiste volgorde', 'stap voor stap', 'richtlijnen en regels' en 'afmaken waar je aan begint'.
Anderen daarentegen zijn op zoek naar kansen en mogelijkheden (personen met de denkstijl 'opties'). Ze zoeken steeds alternatieven en zien fouten als nieuwe uitdagingen.
Ook nu geldt: de ene denkstijl is niet beter dan de andere. Sterker nog: de denkstijlen kunnen niet zonder elkaar. Zonder procedures zal datgene dat wordt bedacht niet worden gerealiseerd. Zonder kansen en alternatieven wordt er niets bedacht en zijn procedures overbodig!
Wat heb je hier aan
Dit soort filters zijn een deel van jezelf. Het is een manier van handelen die je het grootste gedeelte van de tijd onbewust doet. Bewustwording is daarom heel belangrijk. Als je je bewust bent van je eigen voorkeur, kan je beter aansluiten bij een ander. Dat kan in de communicatie veel verschil maken.
Vooral ook, omdat tegenpolen van deze stijl elkaar soms niet goed begrijpen. Als de één het bijvoorbeeld over drie opties heeft, terwijl de ander denkt dat het over een procedure gaat, dan ligt onbegrip al snel op de loer. En als de é´n het over een procedure heeft, terwijl de ander op zoek is naar alternatieven dan begrijp je dat er langs elkaar heen wordt gepraat.
Wees je bewust wat jouw voorkeursdenkwijze is en probeer er achter te komen wat de voorkeur is van anderen waar je mee te maken hebt. Denk vervolgens eens op de manier van de ander! Het verbreedt je blik en verruimt je mogelijkheden.
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, mooi!
Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.
(Foto Credits FreeImages)