Geef zwarte piet een beetje kleur
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
Het is niet mijn bedoeling om een standpunt in te nemen over zwarte piet, noch heb ik de illusie dat ik het zwarte-pieten-probleem door middel van één blog kan oplossen. Nee, ik wil het zwarte-pieten-probleem eens bekijken door een NLP-bril.
Iedereen heeft zijn eigen model van de wereld
Eén van de uitgangspunten van NLP is dat iedereen zijn eigen, individuele kijk op de wereld heeft. Deze kijk is een combinatie van wat iemand heeft meegekregen in zijn opvoeding en de ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn leven. Vertaald naar de zwarte-pieten-discussie betekent dit, dat iemands mening over zwarte piet weerspiegelt hoe hij tegen de wereld aankijkt. Sterker nog, voor die betreffende persoon is dat 'de waarheid'.
Wat we nu zien in de discussie over zwarte piet is, dat de groep tegenstanders van zwarte piet vindt dat zij de waarheid verkondigen, terwijl de groep van voorstanders van zwarte piet vindt dat juist zij de waarheid verkondigen. De discussie is dan: welke waarheid de 'echte waarheid' is.
Beide groepen gaan er dan helaas aan voorbij dat er niet één waarheid is. Elk van deze groepen heeft, gezien vanuit hun beeld van de wereld, gelijk.
Heb respect voor het wereldmodel van de ander
Een tweede uitgangspunt van NLP is het respect dat je hebt voor het feit, dat iemand anders een ander beeld van de wereld kan hebben dan jij. Ook dit wordt in deze discussie volkomen plat gestampt. Vanuit beide kampen wordt geen begrip opgebracht voor de ander. Het enige dat je ziet gebeuren is dat er argumenten in stelling worden gebracht die niet aansluiten op de manier waarop de beide groepen naar de problematiek kijken.
Als dat wat je doet niet werkt, doe dan wat anders
Een simpele regel binnen NLP, die echter vaak met voeten wordt getreden. Zo ook binnen deze discussie. Het enige dat je ziet gebeuren is dat standpunten worden herhaald. En als er niet wordt geluisterd, dan is het enige dat gebeurt is dat de standpunten en argumenten luider worden herhaald. Alsof harder schreeuwen tot gevolg heeft dat je meer gelijk hebt.
Mijn voorstel: doe eens wat anders. Luister eens naar de ander en stel je voor wat de belevingswereld is, waar de ander het over heeft. Over en weer graag. Ga er niet van uit dat er maar één absolute waarheid is. Probeer eens of je jullie tegengestelde wereldbeelden kan integreren in één nieuw beeld, dat beter past. Alleen al het ondernemen van de poging zal er toe leiden, dat er over en weer meer begrip is voor de situatie van de ander. Geef zwarte piet een beetje kleur, zodat je uit het zwart-wit denken wegblijft.
Waar dit toe zal leiden? Ik weet het niet. Maar één ding weet ik wel. Het is in ieder geval beter dan met kwade koppen tegenover elkaar gaan staan.
Wat kan je hiermee
Kom jij ook wel eens een 'zwarte-pieten-probleem' tegen? Probeer dan eens of je de bovenstaande regels kan toepassen. Veel slechter zal je er meestal niet van worden.
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.
Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.
(Foto Credits RgbStock)