Hypnose, wat is dat eigenlijk

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
We hebben waarschijnlijk allemaal wel een beeld van hypnose. Maar wat is dat nou eigenlijk?


Hypnose kan worden gebruikt als hulpmiddel bij therapeutische sessies. Ik krijg nog wel eens de vraag wat dat nou eigenlijk is, hypnose. Daarom vandaag een blog over wat hypnose is, wat je ermee kan en hoe het helpt.

Wat is hypnose

Hypnose is een vorm van diepe en gerichte concentratie. Het is een vorm van trance, vergelijkbaar met dagdromen, meditatie of diepe ontspanning. Wat veel mensen niet beseffen, is dat deze vorm van trance bij iedereen elke dag plaats vindt! Hieronder zomaar wat voorbeelden.

Misschien ken je dat wel. Je bent geboeid aan het kijken naar een film. Je gaat zo op in de film, dat je niet eens meer hoort dat er iemand tegen je aan het praten is. Je besef van tijd en omgeving vervaagt. Of je rijdt in een auto op die ene route, die je elke dag neemt van huis naar werk en terug. En plotseling realiseer je je, dat je al bent aangekomen bij die ene afslag, die je moet nemen. Je hebt dan niet in de gaten gehad, dat je bepaalde punten al bent gepasseerd. Of je bent een boek aan het lezen en je gaat zó op in je boek, dat de buitenwereld er op een gegeven moment 'niet meer is'.

In al deze gevallen is er sprake van zelfhypnose, een soort trance waardoor je dat wat er om je heen gebeurt, niet meer goed waarneemt. Het is een heel natuurlijk verschijnsel dat bij iedereen kan optreden. Eigenlijk bestaat de hypnotische toestand, net als slaap, bewust zijn en dromen, al zolang als er mensen zijn. En wees gerust, als plotseling iets onverwachts gebeurt, dan ben je in een split-second uit je trance.

Hoe gaat hypnose in zijn werk

Het onder hypnose brengen wordt een 'inductie' genoemd. Er zijn veel verschillende vormen van inductie. Welke wordt gebruikt is afhankelijk van de voorkeuren van de therapeut en hoe vaak je al onder hypnose bent gebracht. In het algemeen geldt: hoe vaker je onder hypnose bent geweest, hoe gemakkelijker het wordt. Ook voor hypnose geldt daarom: oefening baart kunst.

Waarvoor wordt hypnose gebruikt

De natuurlijke staat van hypnose wordt doelbewust gebruikt om het lichaam te ontspannen en het onderbewustzijn open te stellen voor boodschappen van buiten. Boodschappen die door de behandelend therapeut worden gegeven nadat deze met je zijn besproken in het voorgesprek.

Onder hypnose wordt vooral het kritisch en redenerend vermogen van de hersenen gepasseerd. De boodschappen, die door de behandeld therapeut worden gegeven kunnen hierdoor direct door het onderbewuste worden opgenomen. Vooral diepgewortelde overtuigingen kunnen hiermee worden gepasseerd en daarmee geëlimineerd.

Hypnose werkt overigens niet bij iedereen. Zo'n 25% van de mensen kan niet onder hypnose worden gebracht.

Show-hypnose

In het bovenstaande heb ik het alleen gehad over de therapeutische toepassing van hypnose. Een ander gebruik van hypnose is voor entertainment. Misschien heb je wel eens een hypnose-show gezien waarbij de deelnemers allerlei 'vreemde' dingen moesten doen.

Voor therapeutische doeleinden is dat natuurlijk volkomen ongeschikt. In de eerste plaats omdat daarbij van een diepe hypnose gebruik wordt gemaakt, die ongeschikt is voor therapeutische doelen. In de tweede plaats omdat dit indruist tegen de ethische normen van een therapeut en in de derde plaats omdat het rondlopen als een kikker geen enkel therapeutisch doel dient. Bovendien is lang niet iedereen zo diep te hypnotiseren als daarvoor gewenst is. Slecht bij 20% van de mensen is dit mogelijk. Let maar eens op hoe selectief een show-hypnotiseur te werk gaat bij het selecteren van zijn 'slachtoffers'.

Wat zijn de effecten van hypnose

Hypnose is een natuurlijke staat van zijn. Het effect is, dat je je heel ontspannen voelt. De hypnose zelf lost overigens geen problemen op. Het zijn de boodschappen van de therapeut die tijdens de hypnose worden gegeven, die het 'echte' werk doen.

Vragen over hypnose

Mede door de aandacht die hypnose krijgt door diverse televisieprogramma's en en shows met hypnose-acts, wordt hypnose nogal eens 'eng' gevonden. Daarom heb ik hier op een aantal vragen alvast het antwoord gegeven:
  • Ga ik echt slapen?
    Nee, je gaat niet echt slapen. Je bent gewoon bij bewustzijn en je hoort alles. Echter, een diepe ontspanning is veel eenvoudiger met je ogen dicht.

  • Voel ik iets bijzonders als ik onder hypnose ben?
    Nee, je bent wel heel ontspannen.

  • Kan ik in hypnose blijven steken?
    Nee, dat kan niet. In het ergste geval kan je in slaap vallen.

  • Kan ik onder hypnose dingen doen die ik niet wil?
    Nee, dat is onmogelijk. De therapeut kan je alleen datgene laten doen, dat je in het dagelijkse leven ook zou doen. Iets dat je onaanvaardbaar vindt, zal je nooit doen. Daar bovenop druist dat in tegen de ethische normen van de therapeut.

  • Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
    Nee, zo'n 25% van de mensen kan niet worden gehypnotiseerd. Dat ligt niet aan hun persoonlijkheid. Recent onderzoek laat zien, dat het te maken heeft met de werking van de hersenen.

  • Kan ik gehypnotiseerd worden zonder dat ik het weet?
    Heel theoretisch wel, maar in de praktijk is je bereidheid nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.

  • Kan ik tegen mijn wil gehypnotiseerd worden?
    Nee, als je het niet wilt, gebeurt het ook niet.

  • Hoe voel ik me na een hypnose?
    Meestal heel ontspannen.
Wat kan je hiermee

Mocht je een therapeutische sessie ondergaan waarin gebruik wordt gemaakt van hypnose, dan weet je in ieder geval beter waar je mee te maken krijgt. Natuurlijk heb je altijd zelf het laatste woord over het gebruik van hypnose. Als je het echt niet wil, dan gebeurt het ook niet.

Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.