Je ogen zeggen meer dan je denkt!

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Eén van de leuke dingen, die je tegenkomt als je je verdiept in NLP zijn de oogbewegingen. Want aan iemands oogbewegingen kan je zien hoe iemand denkt.

Zintuigsystemen en koppeling met je ogen

Een mens heeft vijf zintuigsystemen, namelijk het visuele systeem (zien), het auditieve systeem (horen), het kinesthetische systeem (voelen), het olfactorische systeem (ruiken) en het gustatorische systeem (proeven). In de hersenen zijn dit aparte gebieden.Er is ontdekt, dat er een koppeling bestaat tussen de 'stand' van je ogen en het zintuigsysteem dat je gebruikt. Als je in je brein een 'plaatje' creëert, dan bewegen je ogen automatisch naar boven. Als je denkt aan een geluid, dan bewegen je ogen zich in het horizontale vlak. Als je iets voelt, dan bewegen je ogen naar beneden.

Herinneren of creëren

Nou kan je een zintuigsysteem op twee manieren gebruiken. De eerste manier is om iets te herinneren, zoals een beeld van de vakantie, of een geluid dat je gisteren hebt gehoord. De tweede manier is om iets te creëren. Hoe zal iets er uitzien? Hoe zal een bepaald geluid klinken?De meeste mensen zullen bij het ophalen van een herinnering de neiging hebben om hun ogen naar links te bewegen. Als je je daarentegen iets nieuws probeert voor te stellen, dan hebben de ogen een neiging om naar rechts te bewegen. Het naar rechts bewegen van de ogen is ook iets dat gebeurt als je 'voelt'.Ook kan iemand een logische bewerking doen in het brein (zoals optellen of vermenigvuldigen). Gebleken is dat de ogen dan de neiging hebben om naar linksonder te bewegen.

Dat geldt niet voor iedereen! Voor een aantal mensen is het naar links of rechts bewegen van de ogen precies omgekeerd (in veel gevallen bij 'linkshandigen').

Probeer het maar eens

Het lijkt misschien wat vreemd, maar probeer het maar eens. Beantwoord de volgende vragen en voel wat je ogen willen doen (achter elke opdracht staat de oogbeweging):
  • Wat is de kleur van je favoriete kledingstuk (je ogen willen naar linksboven)
  • Hoe klinkt je favoriete lied (je ogen willen naar links in het horizontale vlak)
  • Hoeveel is 44 x 7 (je ogen willen naar linksonder)
  • Hoe zie je er van achteren uit (je ogen willen naar rechtsboven)
  • Hoe zou je stem klinken als je praat als Donald Duck (je ogen willen naar rechts in het horizontale vlak)
  • Hoe voelt het als de zon op je huid schijnt (je ogen willen naar rechtsonder)
De oogbewegingen van de ander

Je kan natuurlijk ook de vragen aan iemand anders stellen en letten op de oogbewegingen van de ander. Hou er rekening mee, dat de bewegingen dan gespiegeld lijken! Het ziet er dan als volgt uit:



Wat heb ik hier zelf aan

Je kan dit fenomeen voor jezelf gebruiken. Als je je ogen naar boven beweegt, dan stimuleer je je visuele systeem. Het wordt dan gemakkelijker voor je om beelden te herinneren (kijk naar linksboven) of om beelden te creëren (kijk naar rechtsboven). Hetzelfde geldt voor geluiden (kijk naar links of rechts), voor gevoelens (kijk rechtsonder) of logische bewerkingen (kijk linksonder).Het kan ook helpen als je moet leren. Als je 'plaatjes' moet leren, hou je hoofd en boek dan zodanig, dat je ogen omhoog gedraaid zijn onder het lezen. Dat maakt het voor je brein gemakkelijker om het plaatje in zich op te nemen!

Wat heb ik eraan bij anderen

Als je naar iemand anders kijkt, dan kan je aan iemands ogen zien, welke zintuigsystemen hij raadpleegt. Je kan zelfs aan iemands ogen zien of hij iets ophaalt uit zijn herinnering of dat het wordt geconstrueerd. Sta er eens bij stil dat, als iemand de waarheid spreekt, hij put uit herinneringen, terwijl als iemand niet de waarheid spreekt, dat hij dan zal putten uit geconstrueerde beelden. En dat verschil is te zien!Het is ook mogelijk om te zien of iemand meer visueel is ingesteld, meer auditief of meer kinesthetisch. En dat is dan weer handig om te weten als je in gesprek gaat met iemand. Maar daarover een volgende keer meer!

Interessant?

Experimenteer er maar eens een beetje mee. Kijk naar iemands ogen als je in gesprek bent. Dat is sowieso goed voor de communicatie. Zie hiervoor ook mijn blog over beter luisteren.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto credit FreeImages)