Koudwatervrees
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
Het valt me op, dat de drempel om naar een coach te stappen voor een aantal mensen die ik spreek hoog ligt. Dat bevreemdt me enigszins. Als we ons fysiek niet zo lekker voelen, dan vinden we het toch ook niet raar om naar een dokter te gaan. Toegegeven, de één gaat eerder naar een dokter dan een ander, maar vreemd vinden we het niet.
Maar als het onze mentale gezondheid betreft zijn we ineens een heel stuk terughoudender. Ik hoor dan dingen zeggen als "Ach, ik moet er mee leren leven" of "Dat hoort er nou eenmaal bij" of "Ik neem wel een pilletje" of "Daar is toch niks aan te doen". Mijn antwoord is "Nee, je hoeft er niet mee te leven, het hoort er helemaal niet bij (je bent er niet mee geboren), een pil is alleen maar het bestrijden van het symptoom en ja, er is zeker iets aan te doen".
Stress is een enorme ziekmaker
In het bovenstaande heb ik het nog niet eens gehad over de gevolgen die mentale (geestelijke) problemen hebben op onze fysieke gesteldheid. Het is al lang bekend dat (langdurige) stress een enorme impact heeft op onze fysieke toestand. Hoofdpijn, nekpijn, buikpijn en nog veel meer lichamelijke klachten zijn toe te wijzen aan emotionele spanning. Zou het daarom niet verstandig zijn, om de emotionele component vroegtijdig aan te pakken, in plaats van een hoofdpijnpil te nemen, de nek te laten masseren of geraspte appel met een cracker te nuttigen?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat coaching - zeker als het om 'vage' lichamelijke klachten gaat - wordt gezien als een laatste strohalm. Pas als we alles hebben gehad, denken we er aan om onze mentale gezondheid eens onder de loep te nemen. Onder het motto "genezen is beter dan voorkomen" zoeken we eerst ons heil in pillen en medicijnen. Eerder inschakelen van mentale hulp kan volgens mij een hoop ellende voorkomen.
Een coach is helemaal niet vreemd
Stel, je hebt ergens een lek in je cv-installatie. Het water loopt er uit en je vloerbedekking staat op het punt om ernstig te bederven. Wat doe je dan? Ga je naar een vriend en vraag je deze om je te helpen? Soms werkt dat! Zeker als deze vriend bedreven is in het repareren van cv-installaties.
In alle andere gevallen zal de vriend je niet kunnen helpen, of wordt het probleem misschien alleen maar groter. Het beste dat we kunnen doen is het inschakelen van een specialist. Iemand die weet wat-ie doet en jouw cv kan repareren.
Stel, je hebt een emotioneel probleem. Je hebt daardoor last van stress en je begint langzamerhand hier 'last' van te krijgen. Wat doe je dan? Goedbedoelde advies uit je omgeving helpt meestal niet. Het inschakelen van een specialist is dan een betere keuze. Een coach helpt je om een oplossing te vinden die bij jou past. Een oplossing die past bij jouw denkwereld en jouw referentiekader.
Wanneer een coach?
Hieronder staan zomaar een aantal redenen, waarvoor je naar een coach zou kunnen gaan:
- Je bent je aan het bezinnen op wat je écht wilt.
- Je wilt graag iets doen of bereiken en er is iets dat je tegen houdt, maar je weet zelf niet wat.
- Je wilt graag iets doen of bereiken en er is iets dat je tegen houdt. Je weet wat dat is, maar je weet niet hoe je dat op kan lossen.
- Je ervaart stress en je wilt ervan af.
- Je relatie loopt niet helemaal zoals je graag zou willen.
- Je hebt last van een emotie die steeds de kop opsteekt.
Wat kan je hiermee
Coaching is, in tegenstelling tot andere landen (denk eens aan Amerika), hier niet populair. Toch kan coaching in een vroeg stadium al veel zaken oplossen, die anders kunnen leiden tot serieuze issues. Ben je nieuwsgierig of een coach ook iets voor jou is? Een kennismakingsgesprek is zo gepland en verplicht tot niks.
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.
(Foto Credits FreeImages)