OCD? Leef er niet mee!

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) ofwel OCS (Obsessief-Compulsieve Stoornis) staat bekend als dwangstoornis. Wat is het en wat vind ik ervan?

Ik weet niet of het je is opgevallen, maar op de televisie is de laatste tijd weer de oproep te zien voor het programma "Geef mij nu je angst". Dit programma gaat - net zoals het programma Levenslang met dwang - over mensen met een dwangstoornis, die voor de ogen van de kijkers aan intensieve therapie worden onderworpen. In mijn praktijk kom ik ook mensen tegen die last hebben van dwangmatige handelingen. Daarom wil ik hier eens door een NLP-bril naar kijken.

Dwangmatig handelen

We hebben allemaal wel iets dwangmatigs in ons. Een gebaartje dat je gewoon moet maken: een heel simpel voorbeeld hiervan is het 'afkloppen op hout'. Een afspraak met jezelf waar je je aan moet houden: ik ken iemand die op de fiets naar het werk gaat en die tot een bepaald punt van de route altijd hard moet fietsen. Iets dat je gewoonweg moet doen: het opruimen van een propje papier dat je ergens ziet liggen.

Alleen, als je niet toegeeft aan jouw 'dwangmatige' handelingen, dan heeft dat geen gevolgen. Als je niet afklopt, of dat propje gewoon laat liggen, dan gebeurt er verder niks met je. Je bent prima in staat om je schouders erover op te halen en verder ta gaan met je leven.

Wanneer wordt dwangmatig handelen een dwangstoornis

Mensen die last hebben van een dwangstoornis ervaren dit anders. Het niet toegeven aan een bepaalde drang zorgt voor ongewenste emoties en stress. Deze gevoelens zijn zo sterk, dat deze pas voorbij gaan als de dwangmatige handeling wordt uitgevoerd. Soms moeten deze handelingen vele malen worden herhaald voordat een aanvaardbaar stressniveau wordt bereikt.

Exposure

In de eerdere genoemde televisieprogramma's wordt gebruik gemaakt van exposure-technieken om de stoornis aan te pakken. Door de cliënt steeds een beetje bloot te stellen aan dat wat de stress oproept en dan vervolgens de dwanghandeling achterwege te laten wordt de cliënt geleerd hoe om te gaan met de bijbehorende emotie. Door te laten zien, dat het achterwege laten van de dwanghandeling geen verschrikkelijke gevolgen heeft moet de emotie verminderen en ten slotte verdwijnen.

Deze techniek is wetenschappelijk onderzocht. Echter, een groot nadeel van deze techniek vind ik, dat de cliënt keer op keer in zijn emotionele toestand wordt gedwongen. Het gevaar dat de cliënt hierdoor opgeeft is groot. Ook wordt de emotie eerder dieper 'ingekrast', dan dat het de emotie doet verdwijnen.

NLP

Met NLP heeft het wegnemen van de emotie de eerste prioriteit. Immers, de dwanghandeling treedt op, omdat de cliënt een bepaalde emotie wil vermijden. Als je de dwanghandeling wilt bestrijden, moet je daarom de achterliggende emotionele reactie aanpakken. Als de emotie verdwijnt is de dwanghandeling niet meer nodig.

Het mooie hiervan is, dat het daardoor niet nodig is, om je in stressvolle situaties onder te dompelen. Door gebruik te maken van gevoelstechnieken en tijdlijn-technieken kunnen emoties op simpele en pijnloze wijze worden aangepakt.

Wat kan je hiermee

Heb jij last van dwangmatig handelen? Misschien in een hele milde vorm? Ik raad je aan om daar iets aan te doen, voordat de dwanghandelingen je leven gaan beheersen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits Foter)