Positief denken

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Als je denkt dat je iets kan, of als je denkt dat je iets niet kan, heb je in beide gevallen gelijk.

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: een anker uitgooien. Deze week tip 6.

Positief denken

Positief denken is één van de grondgedachten binnen NLP. De quote waarmee ik deze blog ben begonnen, wordt dan ook graag door sprekers gebruikt zowel binnen NLP-land als daarbuiten. De gedachte dat je iets kan, als je denkt dat je het kan, wordt positief denken genoemd.

Maar geldt dat nou wel altijd? Ik kan bijvoorbeeld heel erg hard denken dat ik kan vliegen, maar dat zal er alleen maar toe leiden dat ik heel hard zal vallen. Ik kan heel hard denken, dat ik wereldkampioen schaatsen kan worden, maar op mijn leeftijd, met mijn lichaam en mijn conditie zal ik dat doel echt nooit bereiken.

Is de denkwijze dan verkeerd? Nee, maar de denkwijze moet wel gepaard gaan met een gezonde check op realiteitszin.

The Secret

Dat je alles kan bereiken als je het maar hard genoeg wilt, of nog erger, als je iets niet bereikt, dat dat dan komt doordat je het niet hard genoeg hebt geprobeerd - een manier van denken die wordt gepropageerd in de film The Secret - is daarmee te kort door de bocht.

Positief denken - het voordeel

De basisgedachte van positief denken is dat 'het kan', mits het enigszins realistisch is. Op basis van dat uitgangspunt stel je een doel, bijvoorbeeld je wilt een wereldreis gaan maken. Als je dat doet, dan zal je vervolgens geconfronteerd worden met een aantal vragen zoals: kan ik het betalen, heb ik genoeg vrije dagen, wil mijn partner dit ook? Een positief denker zal dit soort vragen vertalen naar hoe-vragen: hoe kan ik dat betalen, hoe kan ik genoeg vrije dagen krijgen, hoe kan ik mijn partner ervan overtuigen. Hiermee kan je vervolgens weer aan de slag: welke oplossingen zijn er, welke mogelijkheden liggen open, wat zijn de mogelijkheden waarvan ik gebruik kan maken. Een positief denker vraagt zich niet af óf iets mogelijk is, maar hóe het mogelijk is.

Natuurlijk leidt dat niet altijd tot het gewenste resultaat. Niet alles wat je wilt is mogelijk. Maar de positieve denker zal wel alle mogelijkheden nagaan, voordat hij of zij besluit om zijn doel bij te stellen.

Het gevolg hiervan is, dat de positieve denker bij het aanpassen van zijn doel gebruik maakt van 'wat-kan-er-wel?' in plaats van 'dat-kan-toch-niet!'. Misschien kan het oorspronkelijke doel niet worden bereikt, maar wel een doel dat er tegenaan ligt. Iets waar de niet-positieve denker nooit aan gedacht zou hebben.

Wat kan je hier mee

Vooral voor de 'dit-kan-toch-niet' denkers onder ons kan het een voordeel zijn om deze overtuiging eens los te laten en deze te vervangen door 'het-kan-wel' en als dat te veel voor je is door 'misschien-kan-het-een-beetje'. Verleid jezelf er eens toe om je mogelijkheden af te gaan en een aantal wegen te onderzoeken zonder er vooraf van uit te gaan, dat deze tóch doodlopen. Wie weet wat het je oplevert!

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto credits Foter)