Rokers hebben het moeilijk

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Als roker ben je al bijna een paria van deze maatschappij. Laten we met ons allen eens beseffen dat ook rokers het moeilijk hebben.


Als je tegenwoordig een roker bent, dan heb je het niet gemakkelijk. In de vorige eeuw was het al niet meer gewenst om te roken op de werkplek en werden er rookruimtes ingericht waar de rokers hun sigaretje konden roken. Zo'n ruimte heeft wel één voordeel. Als je er in staat is het niet bijna meer nodig om een sigaret op te steken. Meteen als je binnen stapt heb je het equivalent van een sigaret al binnen. Voor een niet-roker is het bijna niet voor te stellen, dat een roker de daar aanwezige lucht niet waarneemt. Als niet-roker vinden we het stinken en sommigen van ons laten dat ook luid en duidelijk merken aan die arme rokers.

Ook het restaurant en het café hebben eraan moeten geloven. Na een verbeten strijd van (vaak zelf zwaar rokende) café-houders, is het rookverbod in de horeca een feit. Fantastisch voor de rooklozen, maar een ware plaag voor de nicotine-behoeftigen, die bij slecht weer en ontij buiten op de stoep hun verslaving de ruimte moeten geven. En ook dan klagen de niet-rokers dat ze door het rookgordijn heen moeten. Soms is de horeca-gelegenheid in het bezit van een rookruimte waar je je sigaretje mag roken.

De laatste nieuwe ontwikkeling is dat rokers verbannen worden van het pleintje van de speeltuin, waar hun kroost op-en-neer wipt of heen-en-weer schommelt. Het gevolg laat zich raden: chagrijnige ouders, die niet kunnen roken of chagrijnige kinderen die telkens het speeltuitje mee uit moeten.

Roken is slecht voor je (jaja, dat weet ik nu wel)

Ja, dat weten we nou zo langzamerhand wel. Alle rokers weten het: van roken ga je dood of word je, tenminste, als je een beetje pech hebt, ernstig ziek. Vanuit het rokersperspectief: hou eens op met erover te zeuren. Een roker gaat echt niet ineens zijn sigaret opzij leggen omdat er tegen hem of haar wordt gezegd dat je er dood aan gaat. Roken blijkt zo lekker te zijn, dat de korte-termijn behoeftebevrediging onweerstaanbaar is. Psychologisch gezien zijn de lange-termijn gevolgen een zo ver-van-mijn-bed-show, dat de meesten niet gevoelig zijn voor adviezen en enge plaatjes.

Wie heeft er nou helemaal last van

Ik moet toch wel een lans breken voor de niet-rokers onder ons. Omdat rokers niet zo'n hele goede neus meer hebben voor de lucht waar ze zich mee omhullen, kunnen rokers zich meestal slecht voorstellen, dat hun rookgewoonte voor anderen erg vies kan ruiken. De niet-roker is gewoon beter in staat om te ruiken of het een vieze lucht is of niet. Wat ik vaak hoor van ex-rokers is dat ze zich pas kunnen voorstellen hoe onaangenaam sigarettenrook ruikt als ze een langere tijd zijn gestopt.

Stop nou toch eens

Menig roker heeft dit waarschijnlijk meer dan eens moeten aanhoren. Maar stoppen is een dingetje. Menig roker heeft al meerdere pogingen gedaan om op te houden met zijn of haar gewoonte. 'Gewoon' stoppen blijkt vaak veel moeilijker dan menigeen denkt. Roken is meer dan roken alleen, het is ook de gezelligheid en de moment zoals na het eten en dergelijke. Roken is een manier van leven.

Als de roker dan uiteindelijk zijn gewoonte wil opgeven, dan wordt-ie door zijn omgeving de hemel ingeprezen. Maar o, wee als de poging strandt. In plaats van te erkennen dat er een goede poging is gedaan, wordt de roker om zijn oren geslagen met termen als "slappeling", "slapjanus", "zwakkeling" of termen met een soortgelijke strekking. Ik kan jullie verzekeren dat dit de roker zeker niet zal helpen om nog een volgende poging te doen om te stoppen. Dus voor alle mensen die hun partner, vriend, collega enz. de goedbedoelde raad geven om te stoppen met roken: doe het niet

Als je echt wil stoppen

Wil je als roker een serieuze poging doen om het roken achter je te laten, dan vereist dat een goede voorbereiding en wellicht wat hulp van buiten om de fysieke en (vooral ook) geestelijke verslaving achter je te laten en rookvrij te worden. De allereerste vereiste is, dat je het zelf wilt. Een poging die je doet om anderen een plezier te doen is bij voorbaat al gedoemd om te mislukken. Mijn advies: begin er dan ook niet aan.

Wat kan je hiermee

Heb jij als roker ook zo'n last van die opdringerige mensen, die vooral willen dat jij je rookgewoonte opgeeft? Als jij geen rookoverlast bezorgt aan anderen, laat ze zich dan lekker met hun eigen zaken bemoeien. En alleen als je zelf wilt stoppen, neem dan serieuze stappen om de rooksluiers achter je te laten. Er is voldoende te vinden op internet om je hierbij te helpen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Wellicht is onze workshop Vrij van Roken iets voor jou.

(Foto Credits RgbStock)