Rokers hebben het moeilijk (2)
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
In mijn vorige blog heb ik het gehad over hoe moeilijk rokers het tegenwoordig hebben. Dat is niet altijd zo geweest. Roken is lang sociaal geaccepteerd geweest.
Hoe was het vroeger
Vroeger had je het als roker een stuk gemakkelijker. In de jaren 70 van de vorige eeuw was roken op de werkplek nog heel gewoon. De asbakken stonden gewoon op het bureau. Ook de huiskamer was toen nog gewoon een rookruimte. Op een verjaardag of als je een feestje gaf, was het heel gewoon om sigaretten klaar te zetten voor de visite. Achtereenvolgens vond je in een glas op tafel: gewone sigaretten, filtersigaretten en menthol-smaak voor de dames. In de bioscoop zag je reclames van stoere mannen te paard, die tegen het licht van de ondergaande zon een sigaret opstaken. En zelfs Johan Cruijff heeft reclame gemaakt voor "verstandig roken". Kortom, roken was algemeen geaccepteerd en de enigen die het toen moeilijk hadden waren de niet-rokers.
En nu
Hoe anders is het nu. reclames op de televisie gaan alleen nog maar over nicotine-pleisters of nicotine-kauwgum. In het lijstje van de jaarlijkse goede voornemens staat stoppen met roken bovenaan. En wat in de jaren zeventig nog gemeengoed was, is vandaag de dag not-done.
De roker voelt zich tegenwoordig al snel verplicht om zijn of haar rookgewoontes te verdedigen of om tenminste een poging te wagen om het roken er aan te geven.
Een nieuw gevaar
Doordat de roker zich door zijn omgeving min of meer gedwongen voelt om tenminste een stop-poging te wagen, ontbreekt bij deze categorie het meest belangrijke ingrediënt om succes te hebben: motivatie-van-binnen-uit. Zonder intrinsieke motivatie is stoppen met roken bijna gedoemd om te mislukken. Voor de roker zelf geeft dit het gevoel dat hij of zij het nooit gaat lukken. Voor de omgeving betekent dit dat een volgende poging met steeds meer scepsis wordt tegemoet getreden, hetgeen voor een stoppende roker ook niet bepaald motiverend zal zijn. Kortom: stoppen met roken om je omgeving een plezier te doen werkt averechts en demotiverend. In mijn vorige blog zei ik al: als je het niet echt wil, doe het dan niet.
Ik wil het echt
Als je voor jezelf tot de conclusie komt, dat je echt wilt stoppen, dan hier nog wat tips die de kans op een succesvolle poging verhogen:
- Stel jezelf de vraag wat jouw drijfveren zijn om te stoppen. Wat is jouw motivatie. En motivatie is altijd een ik-zin. Je doet het altijd voor jezelf. Wat zijn jouw ik-zinnen? Met andere woorden "Ik stop met roken omdat ik ... (gevolgd door een egoïstische reden)". Bedenk zo veel mogelijk ik-zinnen. Welke is de belangrijkste?
- Bereid jezelf goed voor. Stoppen in een opwelling is meestal gedoemd te mislukken. Kies een geschikt moment om te stoppen. Als je geen geschikt moment weet, of nog niet durft te kiezen, beslis dan dat je stopt binnen, bijvoorbeeld, 3 maanden. Pas als je aan dat idee bent gewend, kies dan een kortere tijdspanne, bijvoorbeeld 1 maand enz. Zo werk je toe naar het 'moment suprême' en is je emotionele 'schok' niet zo groot.
- Beloon jezelf regelmatig, bijvoorbeeld na 1 week rookvrij, na 2 weken rookvrij enz. Door een lange periode op te delen in kleinere stukjes blijft het overzichtelijker. Je hoeft steeds maar 1 week te overbruggen in plaats van ineens helemaal te stoppen.
- Mocht je toch een keer een sigaret opsteken, dan is dat niet het einde van de wereld. Toen je leerde fietsen ben je ook wel eens gevallen. Blijf doen waar je mee bezig bent en vergeef jezelf die ene keer.
Stoppen met roken is tegenwoordig hip. Alleen is dit vaak niet genoeg om serieus met roken te stoppen. Neem de tips ter harte en vergroot je kans op een succesvolle stoppoging.
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.
Wellicht is onze workshop Vrij van Roken iets voor jou.
(Foto Credits Foter)