Uit welke hoek waait de wind?
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
Omdat ik vind dat iedereen mag zijn wie hij of zij is, besteed ik vandaag in mijn blog aandacht aan tips om het uit de kast komen te vergemakkelijken.
1. Accepteer jezelf
De belangrijkste basis voor het naar buiten treden met jouw geaardheid is acceptatie van jezelf. Je bent hoe je bent, dat is mooi, en acceptatie van jezelf zal de belangrijkste bevrijding voor jou betekenen. Het is belangrijk om positief te zijn over je eigen seksualiteit.
Voel jij je nog niet comfortabel om openlijk voor je geaardheid uit te komen, stel het dan nog even uit. 11 oktober kan een steun zijn om uit de kast te komen, maar het móet niet op die dag.
Accepteer ook dat, als je zover bent om er voor uit te komen, niet iedereen in staat is om oude vooroordelen los te laten. Er zullen mensen in je omgeving zijn die zich in het begin wellicht oncomfortabel voelen; dat hoort erbij. Gelukkig zijn er altijd mensen voor wie het niets uitmaakt en jou nemen zoals je bent. Focus niet op de mensen die jou niet accepteren. Geef ze de tijd om te wennen; dat is hun proces.
Accepteer dat coming-out de eerste dag is van de rest van jouw bevrijde leven. Dat is voor jou ook wennen.
2. Wees voorbereid
Schat in wie van jouw familie, vriendenkring en collega's bezwaren kunnen hebben en wie juist niet. Zijn er mensen onder deze groep, waarvan hun geloof LHBT afwijst? Hoewel dit geen reden mag zijn voor intolerantie, kan je hier de grootste tegenstand verwachten.
Mensen hebben tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Bedenk je maar, dat jij er al veel langer mee bezig bent.
Kies als eerste de mensen uit, waar je de minste bezwaren verwacht, of mensen die ervaring hebben met uit de kast komen.
Wees voorbereid op vragen die mensen kunnen stellen. Zelfs mensen die helemaal achter je staan, kunnen hun zorgen uiten over zaken als kinderen, sociale acceptatie of religie. Bereid je hier zo goed mogelijk op voor.
3. Kies heel bewust de eerste persoon aan wie je het vertelt
Kies als eerste persoon iemand uit, die je vertrouwt en waarvan je weet (of heel sterk het gevoel hebt) dat die persoon je zal steunen. Kies een tijdstip uit waarop deze persoon jou de volle aandacht kan geven en waar jullie tijd genoeg hebben om een uitgebreid gesprek te voeren.
4. Breid de kring uit naarmate jij je er comfortabeler onder voelt
Je hoeft niet iedereen op hetzelfde moment te vertellen wat er aan de hand is. Iedere persoon of groep van personen heeft een eigen benadering nodig. Het juiste tijdstip is dan ook van belang. En dat juiste tijdstip is mede afhankelijk van hoe comfortabel jij je erbij voelt.
5. Bedenk goed hoe je het gaat vertellen
Hoe wil je het vertellen, wat past bij jou? Vind je één-op-één prettig of liever meer mensen tegelijk? Laat zien dat dit jouw keuze is en dat jij erachter staat. Je mag je ook kwetsbaar opstellen, want je kunt alle steun en hulp gebruiken om om te gaan met deze nieuwe situatie.
Hoe je het ook wilt doen, de beste manier is om diep adem te halen en het op een simpele en oprechte manier te zeggen. Geloof in jezelf.
6. Wees wijs en snij niet in je eigen vingers
Het kan natuurlijk zijn, dat je je in een omgeving bevindt, waar alleen heteroseksualiteit wordt geaccepteerd. Wees dan voorbereid op een lastige situatie. Zorg voor een plan. Laat je adviseren door bijvoorbeeld COC Nederland.
7. Wees trots op jezelf
Wees trots op wie en wat je bent! Je mag er zijn!
(Foto Credits FreeImages)