Wat nu?
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: herkaderen. Deze week tip 8.
Het is voorbij
Uit mijn praktijk blijkt dat mensen er best last van hebben: het steeds maar weer in gedachten blijven herhalen wat er ooit is gebeurd om dan vervolgens tegen jezelf te zeggen: "Och, had ik maar ...". Natuurlijk helpt dat niet, want kennelijk heb je toen niet gedaan wat je nu bedenkt. En nu is er niks meer aan te doen. Want wát er ook in het verleden is gebeurd, het voldoet tenminste aan één eigenschap: het is voorbij.
Dat is dan ook meteen het meest positieve (of het meest jammere) er aan. Het is voorbij en het komt niet meer terug. Zodra dit besef tot je doordringt, kan je er een volgende stap aan verbinden: accepteer dat het is wat het is. Dat wil niet zeggen dat je in de toekomst geen stappen meer kan ondernemen om iets aan je situatie te veranderen, het wil alleen zeggen, dat je het verleden accepteert, inclusief de rol die je daarin hebt gespeeld.
Ik noem deze dingen de 'should-haves' ofwel de 'wat-had-ik-moeten-doen-dingen'. Je kan het verleden loslaten als je naar het verleden kan kijken zonder een oordeel te hebben over jouw rol (en de rol van anderen).
Het moet nog komen
Maak je je wel eens zorgen over de toekomst? Of er volgend jaar wel werk voor je is? Of je wel gezond blijft? Of je relatie wel goed blijft? Het kenmerk van al deze zorgen is, dat ze zich afspelen in een toekomst waar je betrekkelijk weinig invloed op hebt. Stel jezelf maar eens de volgende vraag "Heb ik nu een probleem?. Is er iets dat ik nu moet oplossen?" Tien tegen één dat je antwoord is "Nee, eigenlijk niet". En als dat je antwoord is, stop dan met het kniezen over de toekomst. Stop met het onnodig zorgen maken. Ik noem deze dingen de 'what-ifs' ofwel de 'wat-als-dingen'.
Nu is nu
Zet je zintuigen open. Zet je gedachten 'uit' (in ieder geval zo goed als je kan). Kijk eens om je heen en zie wat er is. Heb er geen mening over, vooral niet een should-have of een what-if. Luister naar de geluiden om je heen. Heb daar ook geen mening over. Voel wat er om je heen gebeurt. Voel wat er binnen jezelf gebeurt. Ruik. Proef. Adem. En laat het oordeel achterwege. Dat is wat er nu is.
Merk je dat je gedachten op de loop gaan? Keer dan weer terug naar het nu en geniet van wat er nu is. Stel jezelf nu eens de volgende vraag: "Wat heb ik nu nodig?"
Plannen maken is anders dan zorgen maken
Natuurlijk kan je niet alles zomaar op zijn beloop laten. Als je morgen op het vliegtuig stapt voor een tweeweekse vakantie, dan is het heel verstandig dat je nu al bedenkt wat je allemaal mee gaat nemen. Misschien moet je zelfs nog een 'wasje' draaien.
Natuurlijk hou je dan ook rekening met een beetje vertraging onderweg en ga je een uurtje eerder weg dan strikt noodzakelijk is. Ik schaar deze dingen onder de noemer 'plannen' en niet onder de noemer 'zorgen maken'.
Wat kan je hier mee
We zijn zo bezig om te bedenken wat we eigenlijk hadden moeten doen of wat er allemaal nog staat te gebeuren, dat we helemaal vergeten om in het nú te leven. Stel jezelf eens wat vaker de vraag "Wat heb ik nu nodig?"
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.
Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.
(Foto credits Foter)