Word goed in ruzie maken
- ga naar artikel op LinkedIn -
|
Verschillen zijn er om uit te praten. Soms gaat dat simpel, soms levert dat strijd. Hieronder volgen een aantal tips om op een positieve manier ruzie te maken met elkaar. Waarbij het begrip ruzie ruim moet worden opgevat.
Wees bereid om de strijd met elkaar aan te gaan
Als je wegloopt voor ruzie, dan loop je ook weg voor de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen en om nieuwe standpunten in te nemen. Bedenk je dat een relatie zonder strijd zal uitmonden in een sleur waarin je beiden ongelukkig zal zijn.
Praat over gedrag en niet over karakter
Laat de ander altijd in zijn/haar waarde, hoe oneens je het ook bent met de ander. Val niet de ander aan op zijn of haar karaktertrekken of eigenschappen. Het is het gedrag van de ander dat je stoort, praat er dus ook over als gedrag. Zeg daarom "Wat je hebt gedaan was stom" in plaats van "Je bent stom". Haat de zonde, maar hou van de zondaar.
Verleg niet de schuld
Schuif de schuld niet in de schoenen van de ander door te melden, dat jouw actie het gevolg was van het feit, dat je partner iets heeft gedaan ("Ik zou dat niet hebben gedaan als jij niet ... had gedaan"). Praat over jouw actie en praat dat uit. Als de actie van je partner je (nog steeds) dwars zit, maak daar dan een apart onderwerp van om over te praten.
Zeg wat je WEL wilt
In ruzies zijn we er soms heel goed in om aan te geven wat je vindt dat de ander NIET moet doen. We vergeten daar dan dikwijls bij te zeggen, wat je dan wel van de ander verwacht. Maar als je weet wat NIET goed is, wil dat niet zeggen dat je onmiddellijk weet wat WEL goed is. Je maakt het je partner gemakkelijk als je dat wel doet. En het is heel goed mogelijk dat je partner dan reageert met "Oh, had dat dan eerder gezegd!"
Gebruik geen "brute force" om het gevecht te winnen
Er zijn verschillende soorten brute force. Eén daarvan is het inzetten van fysieke kracht om te winnen. Laat duidelijk zijn, dat dit in alle gevallen onaanvaardbaar is. Andere manieren zijn: doodzwijgen, verbale agressie, negeren of dingen weigeren te doen (vul zelf maar in). Hoe meer brute force je gebruikt, hoe moeilijker het wordt om de relatie te herstellen.
Wacht niet te lang om het ergens over te hebben
Als je weken wacht om ergens over te praten, dan is de kans heel groot, dat de ander niet meer wat hij of zij gedaan heeft. Het was misschien voor jou een big issue, maar dat hoeft het voor de ander niet te zijn. Om dit te voorkomen wacht je daarom niet te lang om iets te bespreken. Doe het het liefst direct nadat iets is gebeurd. Of wacht even totdat de emoties een beetje zijn afgenomen, maar niet te lang.
Haal geen oude koeien uit de sloot om je argumenten extra kracht bij te zetten
Praat alleen over dingen die 'net' zijn gebeurd. Dat ligt nog vers in het geheugen en kan in sommige gevallen nog worden rechtgezet. Als iets vaker is voorgevallen, vermeld dan eenvoudig 'dat het niet de eerste keer is' en laat het daarbij. Sla de ander niet om zijn oren met alle keren dat iets is gebeurd.
Haal geen 'anderen' erbij om je argumenten kracht bij te zetten
Blijf bij jezelf. Praat met je partner over wat zijn acties met JOU doen. Het is niet relevant wat anderen ervan vinden. Daarnaast betekent het, dat je met anderen hebt geroddeld over zijn daden. En dat is geen goede basis om zaken uit te praten.
Begrip voor elkaar is belangrijker dan gelijk hebben
Een goeie ruzie levert vooral begrip op voor elkaar. Want als je begrip hebt voor elkaar en elkaars standpunt kan respecteren, kan je altijd wel een oplossing vinden voor jullie probleem. En in het meest ultieme geval kan je het er altijd nog over eens worden, dat jullie het nooit eens zullen worden.
Als je gelijk krijgt, hou dan je mond dicht
Hou voor ogen, dat als er een 'winnaar' is, dat er ook een 'verliezer' is. Als je uitgebreid je overwinning viert en dit luid en duidelijk verkondigt, laat je je partner het onderspit delven. Dat is niet alleen pijnlijk voor je partner, maar jullie volgende 'ruzie' zal dan zeker een ander karakter gaan hebben.
Interessant?
Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.
(Foto Credits RgbStock)