Eetstoornissen

Wat zijn eetstoornissen

Eetstoornissen zijn een afwijking van het 'normale' eetgedrag. Het is een verzamelnaam voor obsessief bezig zijn met voedsel, gewicht en/of lichaamsomvang. Het gedrag leidt (uiteindelijk) tot een uiterst negatieve invloed op je lichaam, je psyche en je sociale leven.

De meest bekende eetstoornissen zijn de volgende:
  • Anorexia Nervosa
    Treft voornamelijk adolescente meisjes en jonge vrouwen. Het wordt gekarakteriseerd door een verkeerd lichaamsbeeld tezamen met bovenmatig diëten of lijnen en een enorme angst om dik te worden. Dit leidt tot een ernstig verlies aan gewicht
    De letterlijke betekenis van anorexia nervosa is 'gebrek aan eetlust door psychische oorzaak', wat eigenlijk een heel verkeerde omschrijving is. De mensen die hieraan lijden hebben wel degelijk eetlust, maar onderdrukken bewust hun eetlust en hongergevoel.

  • Boulimia Nervosa
    Dit wordt gekarakteriseerd door frequente perioden met (ongecontroleerde) eetbuien, tenminste één keer per week. Deze eetbuien worden gecompenseerd door zo snel mogelijk het overtollige eten kwijt te raken, bijvoorbeeld door braken of laxeren om zo te voorkomen dat je gewicht toeneemt. De meerderheid van de boulimia-patienten zijn vrouwen tussen 10 en 30 jaar. Omdat het eten vaak stiekem gebeurt en de mensen met boulimia vaak een normaal gewicht hebben, kan iemand met boulimia dit lang verborgen houden voor de omgeving.
    De letterlijke betekenis van boulimia nervosa is 'eten als een os door psychische oorzaak'.

  • Binge Eating Disorder (BED)
    Deze wordt gekaraketriseerd door regelmatig terugkerende periodes waarin behoorlijk veel meer voedsel wordt gegeten dan andere mensen eten. Ook heeft de persoon geen beheersing over het eetgedrag en levert het eten ook nauwelijks plezier op. Het verschil tussen BED en obesitas is, dan mensen met obesitas de hele dag door eten.

  • Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (ES-NOA)
    De eetstornis-NOA is een categorie voor die mensen, die een aantal overeekomstige kenmerken hebben van anorexia, boulimia of binge eating disorder, maar niet allemaal.

  • Orthorexia Nervosa
    Dit kenmerkt zich door een sterke voorkeur (of zelfs een obsessie) voor gezond voedsel. Vaak wordt het gezonde voedsel gezien als een voorwaarde voor een gezond leven. Zonder gezond voedsel geen gezond leven. Het lijkt wellicht gezond om op deze manier om te gaan met eten, maar de kans dat je hierdoor (te) eenzijdig eet is groot.
    De letterlijke betekenis van orthorexia nervosa is 'juiste eetlust door psychische oorzaak'.

  • Selectieve eetstoornis
    Mensen met een selectieve eetstoornis zijn heel kieskeurig over wat ze wel en wat ze niet eten. Dit leidt tot een heel eenzijdig voedingspatroon. Iets anders eten is voor deze mensen vaak onmogelijk omdat zij zo'n grote aversie hebben tegen ander voedsel, dat zij gaan overgeven.

  • Pica en Ruminatiestoornis
    Pica is een medische term, die staat voor het willen eten van niet-eetbare dingen, zoals aarde of steentjes, en ook niet-bereid voedsel, zoals rauwe eieren of meel. Ruminatie is een eetstoornis waarbij de persoon voedsel uit de maag opbrengt en opnieuw opeet (herkauwt) zonder dat er sprake is van misselijkheid.
Aangezien eetstoornissen een ernstige negatieve uitwerking hebben op het menselijk lichaam en de menselijke psyche, is het verstandig om in alle gevallen contact op te nemen met een (huis)arts.

Eetstoornissen en coaching

Een eetstoornis heeft dikwijls niet zo veel te maken met eten, dun zijn of juist dik zijn. Het heeft veel meer te maken met jezelf en hoe je in de wereld staat. Een laag zelfbeeld en het gevoel geen controle te hebben ligt vaak ten grondslag aan het ontwikkelde eetprobleem. Het is een manier om controle (op jezelf) uit te oefenen en om te bewijzen dat er iets is, waar je heel goed in bent.

Ook kan het eten, of juist het niet eten, de aandacht van het onderliggende probleem afleiden, waardoor de emotie van dat probleem niet wordt gevoeld. Mensen met een eetstoornis zijn vaak perfectionistisch, streberig en kunnen erg onzeker zijn.

In alle gevallen kunnen coachingstechnieken zoals EFT, NLP en Hypnose worden ingezet om achterliggende oorzaken aan te pakken.
Ga terug naar de vorige pagina